Kako su se zubne navlake razvijale kroz vrijeme

Lijepi bijeli zubi su sigurno jedna od prvih stvari koje čovjek primijeti kad nekoga gleda, tako da niti malo ne čudi činjenica da su zubne navlake danas jako popularna stvar.

Prve zubne navlake pojavile su se na tržištu davnih godina prošlog stoljeća, ali tada je to bila posebna privilegija samo za bogate i poznate. Zašto? Pa upravo zbog cijene koja je stvarno bila velika, pozamašna suma se mora i dan danas izdvojiti za „osmijeh sa reklame“ kako nekad znamo reći, a naravno da je to u samim počecima ovog pomodarskog trenda bilo još i daleko više nego danas.

Iako se tada na početku te industrije jako puno izdvajalo za zubne navlake njihova kvaliteta bila je daleko niža nego što je to danas. Naravno da je to bilo tako i za očekivati jer se sve stvari (proizvodi i usluge) s vremenom znatno poboljšaju u usporedbi na prvu lansiranu verziju na tržištu, kad gledamo na zubne navlake u to kontekstu onda je svakako zanimljivo reći da je za njih uvijek vrijedila parola „više je manje“. Što to zapravo znači? Pa to znači da su zubne navlake upravo time i bolje što su manje primjetne i izgledaju čim prirodnije. One prve na tržištu su bile toliko umjetne da se vidjelo praktički iz aviona da to nisu prirodni zube nego da se ipak radi o nekoj vrsti zubne protetike.

I mada danas više zubne navlake nisu toliko poseban luksuz, onaj napredak koji se postigao u smislu materijala i same izrade je vidno bolji. To svakako mogu potvrditi sve koji ih imaju, a da ljudi oko njih često nikad nisu ni posumnjali da su ti zubi ustvari umjetni i nisu njihovi pravi prirodni zubi.

Taj napredak svakako je omogućila moderna tehnologija 21. stoljeća, gdje se uz lasersku obradu i dijamantno brušenje može postići gotovo sve što svaki zubni tehničar poželi.

Razvoj moderne tehnologije čak ide i do te mjere da neke stvari ne možemo ni zamisliti, tako da nas ne mora čuditi ukoliko u budućnosti zubne navlake izradimo i sami na 3D printeru u privatnosti vlastitoga doma.